Wethouder Bogersstraat Lepelstraat

 

wethouder bogersstraat

De Wethouder Bogersstraat gefotografeerd door Frank Bogers in oktober 2020

Lepelstraat.com

Leven als landbouwer, raadslid en wethouder.
Een straatje om: Wethouder Bogersstraat

LEPELSTRAAT - We verlaten deze week het buitengebied van Lepelstraat en onder een stralend zonnetje wandelen we richting het dorp. Dat doen we via de Kladseweg, door de oudere inwoners van Lepelstraat ook wel 't strooien'end genoemd. We lopen via de Kerkstraat naar de andere kant van het dorpscentrum en komen in de Wethouder Bogersstraat terecht. Een straat die is vernoemd naar een markante persoonlijkheid in de geschiedenis van Lepelstraat: Petrus Egidius Bogers, beter bekend als Piet Bogers. Een man wiens leven in het teken stond van de landbouw en de gemeentepolitiek.
Bron: Uit De Bergen op Zoomse Bode 4 mei 2005. Door Arjan Nefs. Foto's en links toegevoegd door Frank Bogers.

piet bogers

Piet Bogers met zijn hond "de Witte"


Levensgenieter In de jaren '60 van de vorige eeuw is er ook in Lepelstraat een grote behoefte aan nieuwe woningen. Ten noorden van de Kerkstraat wordt het eerste grote uitbreidingsplan gerealiseerd. Daarin ligt de Wethouder Bogersstraat, een verbinding tussen die Kerkstraat en de Zoekweg.
Petrus Egidius Bogers wordt op 4 februari 1871 geboren in Bergen op Zoom als zoon van Jacobus Bogers en Maria Catharina Eestermans. Op 8 januari 1891 - hij is dan nog maar negentien jaar - treed hij in Halsteren in het huwelijk met Maria Dankers. Het zal een vruchtbaar huwelijk worden, het gezin Bogers telt na de laatste bevalling maar liefst veertien kinderen. Overigens geen ongebruikelijk hoog aantal in een tijd dat "Gaat Heen en Vermenigvuldigt U" nog van de kansel wordt verkondigd.
Piet Bogers vestigt zich met zijn vrouw op Hoeve 't Slot aan de Slotweg. Deze hoeve is 150 jaar eigendom geweest van de familie Bogers. Piet Bogers is landbouwer en heeft een behoorlijke hoeveelheid grond in bezit. Maar zijn interesse beperkt zich niet alleen tot het boerenbedrijf, hij mengt zich ook in de plaatselijke politiek en wordt zelfs wethouder in de gemeente Halsteren.
Op een tegel (zie foto onder) in het voormalige dat raadhuis van Halsteren staat zijn naam vermeld. Of hij in zijn functie als wethouder opmerkelijke daden heeft verricht is niet te achterhalen.
Wel weet hij één van zijn schoonzonen over te halen om ook de politiek in te gaan, namelijk Frans Jonkers. Ook hij brengt het tot wethouder, naar hem is een straat vernoemd in de Halsterse wijk De Beek.


hoeve t slot

Wethouder Piet Bogers met zijn schoonzoon wethouder Frans Jonkers. Foto gemaakt op Hoeve 't Slot.

Meer weten over de Bogers stamboom klik hier

nazaten van piet bogers

Nazaten van Piet Bogers. Lucas Benjamin en Simon Bogers bij het straatnamen bord van hun betovergrootopa.


"Piet Bogers was niet alleen landbouwer en wethouder, hij was zeker ook een echte levensgenieter. Als hij met zijn rijtuig door Lepelstraat reed dan wisten de paarden precies waar ze moesten stoppen, namelijk bij het café", zo vertelt Frank Bogers. Hij is een telg uit de omvangrijke familie en heeft de afgelopen jaren veel tijd en energie gestoken in het in kaart brengen van de familiestamboom. Dat resultaat is niet alleen te lezen in het vorig jaar gepubliceerde Bogers Boerderijen Boek, maar ook op de website www.frankbogers.nl. Deze fraaie website geeft niet alleen veel informatie over de historie van de familie Bogers, maar ook over de geschiedenis en de hedendaagse activiteiten binnen het dorp Lepelstraat.

Terug naar Petrus Egidius Bogers.
Op 27 januari 1947 overlijdt de markante inwoner van Lepelstraat en komt er een einde aan het leven van een landbouwer, raadslid en wethouder. De Wethouder Bogersstraat is een eerbetoon aan hem. Het is een rustige straat met toch een duidelijke sociale functie binnen de dorpsgemeenschap; hier is de rooms-katholieke basisschool De Wegwijzer gevestigd en eveneens peuterspeelzaal 't Hummeltje. Een kinderrijke omgeving dus en dat past precies bij het leven van Piet Bogers.

Toevoeging - Anekdote: Uit "Het Vroegere Lepelstraat" Deel 4 - Sporen in het Veld door Piet van Tilbeurgh (Piet was een kleinzoon van Piet Bogers)

Het was aan de eind van de oorlog. Citaat - Ik dacht aan mijn grootvader, al zeer veel jaren wethouder van Lepelstraat te Halsteren. Wij liepen samen door de polder nogal een rond of gingen samen naar de voetbal kijken. Opa praatte dan vrij veel. Zo zei hij een enkele maal, "Ik heb veel goede vrienden op Halsteren. Halsternaren verwachtten dat wij Lepelstraters Halsters kunnen denken, maar ik geloof niet dat één Halsternaar ooit probeert Lepelstraats te denken, zelfs de moeite er niet toe doen."


Kleinzoon Frank Bogers (links) met zijn zoon Maurice voor de plaquette in het voormalig raadshuis in Halsteren.

raaduis halsteren

Burgemeester Mastboom wethouders raadsleden en familie e.d. Frans Jonkers 3e van links onder. Piet Bogers 2e van rechts onder. Ze poseren hier voor het voormalige gemeentehuis in Halsteren welke in 1633 is verrezen. Thans dient het raadhuis als restaurant 1633.

Wilt u het gehele kranten artikel bekijken klik hier