Gemeenschapshuis St. Antonius bestaat 90 jaar

Het patronaat in vroegere dagen.

gemeenschapshuis te Lepelstraat

Terug naar overzicht

Gemeenschapshuis Lepelstraat bestaat 90 jaar oktober 2019

Van links naar rechts: bestuurslid Peter Meesters, voorzitter Camiel Broos, beheerster Tonny Schuurbiers en bestuurslid Jan Hooghiemstra.
't Patronaat in Lepelstraat 90 jaar

gemeenschapshuis 90 jaar

LEPELSTRAAT - Stichting gemeenschapshuis 't Patronaat en het gelijknamige gebouw in het dorp Lepelstraat bestaan op 20 oktober negentig jaar. Een mooie reden om dit heuglijk feit te vieren in het karakteristieke dorpsgebouw.
Vrijdag 18 oktober met een gezellige avond voor oud-bestuursleden, zaterdag 19 oktober zijn alle verenigingen en andere belangstellenden uit het dorp welkom en zondag 20 oktober is de jaarlijkse uitvoering van Harmonie Sint Antonius.
Het huidige bestuur van de stichting, die ervoor zorgt dat het gemeenschapshuis Sint Antonius geheel zelfstandig draait en verantwoordelijk is voor de exploitatie, is onlangs vernieuwd.
Peter Meesters is het bestuur komen versterken, Camiel Broos is sinds kort de nieuwe voorzitter. Met Jan Hooghiemstra beschikt de stichting al jaren over een ervaren bestuurder en Tonny Schuurbiers draagt intussen twaalf en een half jaar zorg voor het beheer van gemeenschapshuis 't Patronaat. Enkele bestuursleden extra erbij is echt nodig. "Dit gemeenschapshuis is een belangrijke voorziening voor het gehele dorp waar veel verenigingen gebruik van maken en thuis zijn", vertelt Tonny Schuurbiers, "en er vinden feesten, optredens en uitvaarten plaats. Zulke gebouwen zijn er niet veel meer."
Uiteraard vergt een dergelijk oud gebouw veel onderhoud en kosten. De beheersstichting is momenteel bezig met het plan om zonnepanelen te gaan plaatsen op het dak, een belangrijke voorziening die kan bijdragen aan behoud van het gebouw. 't Patronaat heeft vroeger nog gefungeerd als vervanging van de Antonius van Padua kerk nadat die in de oorlog was vernield.
Ook zijn er na de watersnoodramp in 1953 mensen in het gebouw opgevangen. het gemeenschapshuis is tevens jarenlang gebruikt als gymzaal. Van oudsher is 't Patronaat vooral een 'thuis' voor tientallen verenigingen. "Dat varieert van de harmonie, kaartclub, toneelvereniging, dweilband, duivenclub en carnavalsvereniging tot en met de KBO, Zonnebloem, Vrouwenbond, basisschool De Wegwijzer voor de jaarlijkse musical, het sinterklaascomité, de streetdance club voor uitvoeringen, muziekbands, organisatoren van bingo's . Voor de kindermiddag met carnaval beginnen eind dit jaar de oefeningen. Ook staat er een Pietenmarkt op het programma.
Bij een aantal evenementen loopt het gehele dorp uit", aldus de beheerster, die vooral niemand wil vergeten te melden. "Op dit gebouw moeten we zuinig zijn."


bestuur van vroeger

Door deze mensen is het Gemeenschapshuis verder ontstaan, daar kan en mag Lepelstraat trots en dankbaar om zijn.

Wim Matthijssen en Doeke Hooghiemstra blikken terug over het bestuur van het patronaat


gezellig genieten van het buffet

We hebben de beschikking over een gezellige bar, waar diverse soorten drank en kleine snacks beschikbaar zijn. Wij werken ook met bediening.

na het buffet even bijpraten

Fotoboek bespreking een van de vele activiteiten die plaats vinden in het Gemeeschapshuis.


Aandachtig wordt er geluisterd naar de toespraak van de voorzitter.

na het buffet even bijpraten

Opening van het nieuwe terras Gemeeschapshuis Lepelstraat waar je ook lekker van de BBQ kunt genieten.


© www.gemeenschapshuis.com contact adres Gemeenschapshuis
Kerkstraat 84, 4664 BS Lepelstraat Telefoon: 0164 682 130