De Antonius kapel in Lepelstraat

Het kapelletje is dagelijks geopend en bevindt zich op het kerkplein

antoniuskapel

Lepelstraat.com

Antoniuskapel

Lepelstraat heeft er sinds 2000 een nieuw monument bij, namelijk de Sint Antoniuskapel. De kapel, een naar Italiaans voorbeeld ontworpen gebouw met glas-in-loodramen en een klingelend klokje in het torentje, is door vrijwilligers van de grond af aan opgebouwd. De kapel is speciaal gebouwd om onderdak te geven aan het beeld van de heilige Sint Antonius van Padua, de patroonheilige van de verloren zaken. Dat beeld was vóór de totstandkoming van de kapel alleen te aanschouwen in de kerk, die slechts een klein deel van de week geopend is. "Er was duidelijk behoefte aan een plek waar je het hele jaar door kunt bidden en een kaars kunt opsteken bij Sint Antonius. Nu hebben wij een plek waar je je even kunt terugtrekken uit het leven van alledag", aldus R. Ooms, vice-voorzitter van het parochiebestuur (462). Het dorp is een bedevaartplaats voor de H. Antonius van Padua.

fietsroute-antonius beeld in de kapel
Het beeld van de Heilige Antonius van Padua n de kapel te Lepelstraat.


kaars aansteken bij Antonius

Kleinkinderen Anouk en Evi. Spannend en leuk om een kaarsje te branden in de Antoniuskapel van Lepelstraat.

pastoor Wiertz heeft de kapel ingezegend

De herdenkings tegel in de kapel Deze kapel is ingezegend door Pastoor W. Wiertz op 18-6-2000.


De kapel is klaar

C. van Meel en J. de Weert (op de trap) leggen de laatste hand aan het nieuwe kapelletje in Lepelstraat

Nieuw kapelletje klaar

Lepelstraat: Overal elders worden kerken gesloopt, zo niet in Lepelstraat. Daar hebben nijvere parochianen in drie maanden tijd een nieuw kapelletje gebouwd ter ere van de naamgever van hun kerk, de H. Antonius van Padua.
Zondag wordt het kapelletje ingezegend. Bij die gelegenheid wordt een uit 1882 daterend houten beeld van de naamgever in het kapelletje geplaatst. Niet blijvend overigens, daar is het beeld te kwetsbaar en te waardevol voor, vertelt C. van Mees. Hij is een van de vrijwilligers die heeft geholpen bij de bouw van de nieuwe kapel. ,,Na zondag halen we het beeld weer terug naar de kerk. Daarvoor in de plaats komt een ander beeld in het kapelletje te staan, een gipsen beeld. Dat kan ook beter tegen de buiten lucht."
Vrijwilligers
De bouw van het kapelletje is hoofdzakelijk vrijwilligerswerk geweest. Daarbij is met name dankbaar gebruik gemaakt van de diensten van een aantal vuttende bouwvakkers. "leder van ons had zijn eigen specialiteit", aldus Van Meel, die gisteren samen met J. de Weert bezig was verlichting aan te brengen in het nieuwe kapelletje.
Na de inzegening van zondag heeft Lepelstraat weer een plek waar mensen zich ieder moment van de dag even terug kunnen trekken. Om te bidden, na te denken en een kaarsje op te steken ter ere van de Heilige Antonius. De kapel wordt zondag na afloop van de feestelijke slotviering van de Noveen die om 11.00 uur begint officieel ingewijd en krijgt het Antoniusbeeld een speciale plaats in deze nieuwe kapel. Dit gaat feestelijk gebeuren met vele misdienaars, communicanten, koren en harmonie, waarbij iedereen van harte uitgenodigd wordt. Na deze inwijding is er voor iedereen een kopje koffie in de tuin, gelegen naast de Heilige Antoniuskerk.


Antoniuskerk

Links van de parochiekerk ziet u het kapelletje al staan.


Antonius van Padua de patroon heilige van de kerk in Lepelstraat

De kapel is gebouwd door vrijwilligers en staat aan het kerkplein in het dorp Lepelstraat De kapel is dagelijks geopend en wordt dan ook druk bezocht door parochianen en passanten, die even op het bankje onder de bomen tot rust komen. De kapel is gebouwd in het jaar 2000 en ingewijd door pastoor W. Wiertz op 16 Juni 2000 de feestdag van onze patroon, H. Antonius van Padua. De Antoniuskapel ligt aan een fraai plein, midden in het dorp. Dit plein is enkele jaren geleden aangelegd met op de voorgrond een fraaie fontein.


kinderen in de kapel

Kinderen vinden het leuk om een kaarsje op te steken bij Antonius.


de kerk van Lepelstraat

In de maand mei is er altijd een noveen voor Antonius in de Kerk in Lepelstraat, iedere dinsdag