Boerderij Louisa Hof

Hier een samenvatting van het mail verkeer met Jan Koenraadt en Frank Bogers (2021)

boerderij  Louisa Hof Steenbergen

Terug naar overzicht

Jan Koenraadt vertelt

In de jaren '50, met de grote emigratiegolf zijn mijn ouders naar Suriname geëmigreerd. Voor de middelbare school werd ik naar de kostschool van Mount St. Benedict in Trinidad gestuurd waar allemaal Nederlandse paters zaten. (Op deze school ontmoette hij ook pastoor Kloeg.)
Ik heb hier nog een foto van alle paters op Mount St. Benedict in Trinidad in 1962 toen het 50 jaar bestond. Daar waren veel Nederlandse priesters en alles ging in de Engelse taal. Ik heb nog les gehad van pater Kloeg, hij heette daar Father Gregory. Op de foto is hij nummer 20. Nummer 15 is mijn broer.

pastoor Kloeg


1975-08 Boerderij Louisa Hof achtergevel huis.

Het huis van de boerderij Louisa Hof aan de Zoekweg 7 te Steenbergen. Foto gemaakt in zomer 1975. Hier is opa Jan geboren. De Duitsers hebben op hun terugtocht uit West-Brabant dit huis in brand gestoken. Het is daarna opnieuw gebouwd en is daarom niet meer origineel. De boerderij is niet meer, de nieuwe snelweg rond Steenbergen loopt over de boerderij. De schuur is weg, alleen het huis staat er nog. Op Google Maps kan je dit huis Zoekweg 7 te Steenbergen nog zien en de vier Duitse bunkers aan de andere kant van de snelweg. Opa Jan heeft hier niet zo lang gewoond. Hij zat op de kostschool in Huijbergen voor de hogere klassen van de lagere school en daarna op Rolduc in Kerkrade. En in 1917 verlaten zijn ouders deze boerderij als ze verhuizen naar Doktersdreefje 2. Cor, de oudste zuster van opa Jan en haar man Jacobus Matthijssen gaan hier dan op boeren. In 1975 zat hun jongste zoon Wim op deze boerderij. © Archief Jan Koenraadt, Oosterhout.

boerderij matthijsssen

Boerderij Louisa Hof aan de Zoekweg 7 onder Steenbergen. Foto gemaakt in 1975 als ik daar op visite ben.
Deze foto is vanaf dezelfde plek gemaakt als het schilderij dat in de woning hing. Maar hier staat de herbouwde woning op. Opa Jan is hier geboren maar alleen de schuur is nog origineel. Links van de auto bij de bomen zijn wellicht de gezinsfoto’s uit 1903 en 1908 gemaakt. Gerard Koenraadt en Elisabeth Hopmans hadden 164 achterkleinkinderen waarvan drie aangenomen kinderen.
De jongen op de foto is een van die drie aangenomen kinderen.

© Archief Jan Koenraadt, Oosterhout.


Boerderij Louisa Hof zijgevel stal

Schuur van de boerderij Louisa Hof aan de Zoekweg 7 te Steenbergen. Foto gemaakt zomer 1975. Op deze boerderij is opa Jan geboren. De schuur is nog van die tijd. Hij zat in Huijbergen op kostschool voor de hogere klassen van de lagere school en daarna op Rolduc in Kerkrade. Hij heeft hier dus niet zo lang gewoond. Als zijn oudste zuster Cor in 1917 trouwt, komt zij met haar man Jacobus Matthijssen op deze boerderij en verhuist vader Gerard naar Doktersdreefje 2 in Steenbergen. Ten tijde van de foto zat de jongste zoon Wim Matthijssen van Cor op deze boerderij. De boerderij is niet meer, de nieuwe snelweg rond Steenbergen loopt hier overheen, precies over de schuur. Alleen het huis staat er nog. © Archief Jan Koenraadt, Oosterhout.

1975-08 Boerderij Louisa Hof schilderij oprit

Schilderij aan de muur op de boerderij Louisa Hof aan de Zoekweg 7 onder Steenbergen. Foto gemaakt in zomer 1975 toen ik daar op visite was. Hier staat het oude huis nog op waar opa Jan is geboren. Aan het einde van de oorlog is het door de Duitsers in brand gestoken en later herbouwd. Je kijkt naar het oosten, in de verte schuin naar links is Steenbergen. Voorbij het huis loopt de Zoekweg van links naar rechts. De bomen achter het huis lijken hier meer op die op de gezinsfoto uit 1903 en 1908. © Archief Jan Koenraadt, Oosterhout.


Onderstaand de gedachtenisplaatjes van zijn opa en oma

1933-12-05 Steenbergen bidprent Gerardus Johannes Koenraadt.

1944-02-23 Bergen op Zoom, bidprent Elisabeth Cornelia Maria Hopmans


piet en jan koenraadt

Bekijk de kostschool pagina van Jan en Piet Koenraadr, klik hier.

Dank aan Jan Koenraadt voor de tekst en foto's. © Archief Jan Koenraadt, Oosterhout.