Stan Kint ontvangt Pauselijke onderscheiding 1-1-2015

 

 

1-1-2015 Pauselijk eerbetoon Stan Kint.
Lepelstraat - Aan het einde van de eucharistie in de Antonius van Padua RK kerk heeft pastoor Hans van Geel de pauselijke onderscheiding Pro Ecclesia opgespeld bij Stan Kint. Een man die voor de Lepelstraatse gemeenschap veel betekent. Stan is onder meer actief als lector in de liturgie en hij geeft godsdienstlessen op de openbare school in Tholen. Pastoor van Geel noemde Kint een parochiaan die meedenkt en meedoet en die zich kritisch, bezielend en bindend inzet voor de kerk. Kint was onder de indruk: "Ik sta niet gauw met mijn mond vol tanden, maar dit had ik niet kunnen bevroeden."

Foto Edmund Messerschmidt
bron BNde Stem

  

LEPELSTRAAT – Stan Kint (rechts) heeft op nieuwjaarsdag een pauselijke onderscheiding ontvangen voor zijn buitengewone inzet als parochiaan in Lepelstraat en sinds 2008 in de hele Sint Christoffel Parochie. “Stan Kint is een parochiaan die meedenkt en meedoet, initiatieven onderneemt en loyaal, kritisch, bezielend en bindend zijn kwaliteiten inzet voor de kerk.” Het bestuur van de parochie wilde met de voordracht zijn waardering uiten voor zijn 40-jarige inzet.
“Ik ben zo blij dat ik deze onderscheiding onder Paus Franciscus mag ontvangen”, zei Kint in zijn toespraak.
Foto Marjet Lubbers Bron: Internetbode Door: Eugène De Kok

 

PRO ECCLESIA ET PONTIFICE


Verlening
De onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice wordt verleend aan personen die minimaal 45 jaar oud zijn en zich minstens 25 jaar op bijzondere wijze in lokaal verband inzetten voor Kerk en samenleving.
Vroeger werd deze onderscheiding verleend voor bewezen trouw en goede diensten jegens de Kerk en de Paus (Lat.: pro Ecclesia et Pontifice).

Versierselen
Aan de onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice is een erekruis in goud, hangend aan een lint in de pauselijke kleuren geel-wit verbonden. Opvallend is de moderne vormgeving
Oorspronkelijk werd deze onderscheiding zowel in brons, zilver en goud verleend en was het lint rood met aan weerszijden smalle geel-witte banen, maar paus Pius X bepaalde in 1908 dat het voortaan alleen in goud verleend zou worden en hangend aan het lint in de huidige kleuren. Ook was het kruis vroeger van een andere vorm, te weten een maltezerkruis met een medaillon in het centrum.

Geschiedenis
De onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice is ingesteld door Paus Leo XIII op 17 juli 1888 als herinneringsmedaille ter gelegenheid van zijn gouden priesterjubileum. Sinds 1898 wordt deze onderscheiding permanent verleend.

Pauselijke onderscheding voor Stan Kint<<< Terug naar www.lepelstraat.com >>> Willem Brouwers