- Oorlogsjaren Lancaster bommenwerper -


Kijkuit: 1 november 1944

Op 1 November 1944 vertrok om 14.05 uur van de Engelse Royal Air Force vliegbasis Metheringham (10 km van de plaats Lincoln) een viermotorige Lancaster bommenwerper met registratiecode PB303 en het squadronkenmerk ZN-R, voor een bombardementsmissie naar Homberg in Duitsland. Zij moesten daar, tezamen met 19 andere bommenwerpers van hetzelfde squadron en samen met andere squadrons een fabriek voor synthetische olie bombarderen.

Tijdens de missie zagen inzittenden van andere bommenwerpers van het eskader dit vliegtuig de formatie verlaten en omlaag in de wolken verdwijnen. Waarschijnlijk zijn ze door afweergeschut geraakt, want voordat het vliegtuig in de wolken verdween, is waargenomen dat de linker buitenmotor verdwenen was en dat de romp ernstig beschadigd was. Er is door een van de andere toestellen een foto gemaakt waarbij deze schade duidelijk zichtbaar was. Niettemin hebben ze toch nog ongeveer 3 kwartier kunnen vliegen en zijn ze op de terugweg richting basis gegaan.

Op 1 november 1944 stortte een RAF Lancaster bommenwerper neer nabij het dorp Lepelstraat in West Brabant. Alle 7 bemanningsleden sneuvelden bij deze crash.Luchtfoto lepelstraat kuikuit


Rond 17.00 uur werd dit vliegtuig brandend waargenomen boven West Brabant (niet ver van Bergen op Zoom). Kort daarop stortte het neer, dicht bij het dorp Lepelstraat. Het kwam neer in een weiland aan de Heenweg, (pos. N 51°32’24.5’’ E 004°15’23,2’’) niet ver van de boerderij, die toen eigendom was van Dhr. Schot, waarbij het vliegtuig zich diep in de leemachtige grond boorde. Hierbij kwamen alle zeven bemanningsleden om het leven. Het bergen van deze slachtoffers was een moeizame taak en omdat afzonderlijke identificatie (toen) niet mogelijk was, zijn 6 van hen in een gezamenlijk graf begraven. Op 23 november 1944 is er ter plaatse een herdenkingsdienst gehouden. De berging van het vliegtuig zelf heeft alles bij elkaar enkele maanden geduurd, maar zelfs nu (november 2000) kunnen er nog steeds kleine metaaldelen gevonden worden op de plaats waar het vliegtuig is neergestort. Ook schijnen er nu nog motoren diep in de grond te zitten.

De zeven omgekomen bemanningsleden

Piloot: George Jeffrey Symes
Navigaor: Cyril Ernest Bayliss
Boorwerktuigkundige : Alfred F. Harris
Radio Officier: Lesley W. Perry
Boordschutter: Clifford Eugene Leroy Cook
Boordschutter: John Anthony Crisp
Bommenrichter: John Arthur Smith

- Heeft u nog informatie of verhalen van de crash neem contact op met Ben Goossens of bezoek website(Corry Huijbrechts) vorige <<< Terug naar www.lepelstraat.com >>> A. Hack van Reijen